DUO schuld

De studieschuld. Het hoort er een beetje bij, toch? Met de introductie van het nieuwe leenstelsel (studenten die gestart zijn in 2015) is het aantal personen met een studieschuld flink toegenomen. Maar daarvoor werd er ook al aardig geleend. In 2015 (mijn afstudeerjaar) waren er in Nederland 1.025.400 personen met een studieschuld, met een gemiddelde waarde van €12.385. En daar ben ik er één van. Als verantwoordelijke volwassene in een financieel stabiele en gezonde situatie neem je die studieschuld natuurlijk lekker onder handen. Daarom staat het afbetalen van mijn schuld op #18 in de 30 things to do before 30 bucketlist!

De studieschuld: Hoe kom je eraan?

Ik heb er 6 jaar over gedaan om mijn HBO papiertje te behalen. De vertraging was te danken aan een mislukte poging bij de universiteit en wat vertraging bij het schrijven van mijn scriptie. Kan gebeuren. Al die tijd heb ik op kamers gewoond, her en der gewerkt, lekker in de kroeg gehangen en ben ik af en toe op vakantie geweest. Je voelt ‘m al aankomen: Dat redt je niet van die paar uur die je maakt à minimum loon. Ook niet als je ouders zo lief zijn een maandelijkse duit in het zakje te doen. Dus, daar is ‘ie: De studieschuld.

De studieschuld

Zolang die zich opbouwt maak je je nog niet zoveel zorgen. Je gaat na je afstuderen bakken met geld verdienen, dus dat is een zorg voor later. Maar dan komt het moment dat je afgestudeerd bent. Oh wacht, je mag nog twee jaar uitstellen. Mooi, want die bakken met geld zijn schijnbaar nog niet van toepassing bij je eerste volwassen-mensen-baan. Maar dan is ook die twee jaar voorbij en moet je écht beginnen met terugbetalen. Hoe hoog was die schuld ook alweer?

De studieschuld: Hoe kom je er vanaf?

Belastingaangifte is niet eenvoudig. BTW aangifte is niet eenvoudig. Maar geld terugbetalen aan de overheid is werkelijk waar doodsimpel. Op basis van je inkomen van vorig jaar berekent DUO het bedrag dat je elke maand moet aflossen om je studieschuld binnen 15 jaar weg te werken. Ik ben in 2017 gestart met afbetalen, wat betekent dat ik over 12 jaar (2032)(als ik 41 ben) mijn schuld afbetaald heb. Dat zou betekenen dat deze to do mee mag naar de 40 things to do before 40 bucketlist 😉 Maar eerder of extra aflossen is ook een optie!

DUO is zelfs zo genereus dat eerder aflossen boetevrij mag. Om eerder van je lening af te zijn kun je af en toe wat extra’s aflossen op de momenten dat we je meer geld binnenkrijgt of een financiële meevaller hebt. Hoe eerder je aflost, hoe minder rente je betaalt, hoe lager je maandbedrag in de aflosfase. En je bent eerder klaar met aflossen! Voor je hypotheekaanvraag hoef je dat overigens niet te doen, daar wordt het startbedrag van je lening in meegenomen (ook als je al 90% afbetaald hebt) . Wat is wijsheid?Studieschuld

Aflossen: Wat is wijsheid?

In eerste instantie wordt altijd gezegd dat het slim is om schulden snel af te lossen. Maar over een studieschuld betaal je niet zoveel rente, 0,01% om precies te zijn. Dit was de reden voor mij om er niet zoveel haast achter te zetten. Voor deze to do ben ik de adviezen van The Happy Financial door gaan spitten. Haar advies is helder:

“Iedere vijf jaar gaat DUO de rente percentages opnieuw bepalen. Op dat moment wil je voorkomen dat je nog een torenhoge schuld hebt, waar je ineens wél rente over moet betalen. Terugbetalen loont. Zeker wanneer je geld op je spaarrekening hebt staan waar je toch niets mee doet, levert het geld op om je schulden daarmee af te lossen. Dit zijn echt de makkelijkst verdiende euro’s ooit. – The Happy Financial

Tijd om een plan te maken dus. Het aflossen van mijn studieschuld vóór mijn 30e verjaardag gaat, helaas, niet lukken. Maar in 6 in plaats van 12 jaar aflossen is wel een optie. Deze gaat daarom mee in de jaarlijkse begroting! Hoe pak jij je studieschuld aan? Zit jij de volle 15 jaar uit of los je deze schuld as soon as possible af? Ik hoor het graag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *