In mei 2019 waren we allemaal nog druk. Met werk, hobby’s, sport, vrienden, daten, feestjes en dagen waarin gezamenlijk geluierd en genoten werd. In mei 2020 zien de dagen er heel anders uit. Veel mensen werken op aangepaste wijze of zitten noodgedwongen thuis, hobby’s zijn niet allemaal meer uit te voeren, sporten is voor velen van de baan en de horeca is dicht. Dus van dates, feestjes en gezamenlijk luieren en genieten is weinig tot geen sprake.

Verschillende mensen gaan hier natuurlijk verschillend mee om. De één is heel veerkrachtig en past zich snel aan. De ander heeft even tijd nodig en ervaart veel baalmomenten. Beide reacties zijn prima. Maar idealiter zet je na een tijdje toch je schouders eronder om binnen de beperkingen naar mogelijkheden te zoeken. En dan zie je, dat er in een tijd waar zoveel stil staat, heel veel ruimte is voor groei. Want er worden afspraken geschrapt, agenda’s raken leeg. Er komt tijd vrij. Deze tijd kan je natuurlijk besteden aan Netflix marathons, maar dit is misschien wel hét uitgelezen moment om je te ontwikkelen en op verschillende vlakken te groeien.

Persoonlijke groei

We zijn allemaal wel eens ergens aan begonnen dat niet tot denderende resultaten heeft geleid. Een instrument leren bespelen, een cursus schilderen, het schrijven van je eerste boek, mediteren, tuinieren of trainen voor een marathon. Aan iets nieuws beginnen en ergens beter in worden vergt tijd en inspanning. Dat heeft in “het gewone leven” vaak niet voldoende prioriteit. Dít is het moment om een nieuwe poging te wagen, dingen te leren en persoonlijk te groeien!

Relationele groei

In de drukte van de dag vergeten we elkaar nog wel eens en schenken we niet altijd voldoende aandacht aan familie en vrienden. Dit is het juiste moment om dat te veranderen. Veel mensen kampen met eenzaamheid. Twintigers, dertigers, mensen in verzorgingstehuizen die geen bezoek mogen ontvangen. Terwijl het juist nu belangrijk is om elkaar in de gaten te houden en te steunen. Dus, pak de telefoon & app of bel elkaar! Maak een corona proof wandelingetje en stuur eens een kaartje. Stof oude kennissen af en onderhoud je bestaande relaties aandachtig en met zorg.

Professionele groei

Thuiswerken en minder contact met collega’s biedt je wat meer ruimte om je functie, je rol, je afdeling en/of werkgever te evalueren. Pak dit moment aan om goed na te denken over je ambities! Welke doelen wil je bereiken en hoe ga je dat realiseren? Dat kan op korte termijn, maar ook op middellange of lange termijn. Denk bijvoorbeeld na over wat de volgende stap in je carrière wordt en welke competenties en vaardigheden je daarvoor moet ontwikkelen. Lees je in, benader rollmodels (bekend en onbekend!) om hen te vragen hoe zij in hun functie terecht zijn gekomen. Door concreet te maken wat je moet doen om je doelen te bereiken, is de kans veel groter dat je focus behoudt. En hoe mooi is het, om met een doel en een plan uit deze crisis te komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *