Hoe overleef ik mijn collega's

In 1998 publiceerde Francine Oomen het boek “Hoe overleef ik mijn vakantie”, en met succes. In de 17 jaar daarna publiceerde ze talloze “Hoe overleef ik” boeken, welke een breed scala aan onderwerpen behandelden. Helaas heeft ze nooit de stap gemaakt naar dergelijke boeken voor volwassenen. Met bijvoorbeeld een boek als “Hoe overleef ik mijn collega’s?”. Want laten we eerlijk wezen, het is niet altijd even makkelijk!

Het ligt aan jou vs het ligt aan je collega

Het is heel natuurlijk dat je niet met iedereen klikt. Maar het kan voorkomen dat je met een collega echt niet door één deur kunt! Ik denk dat dit euvel vaak aan één van de volgende opties te wijten is:

  1. Je ervaart een allergie voor bepaalde karaktereigenschappen. Je collega gedraagt zich verder volgens de normale sociale normen en kan er dus eigenlijk niets aan doen dat jij geen klik ervaart. Simpel gezegd: Het ligt aan jou.
  2. Je collega vertoont sociaal onwenselijk gedrag dat door jou en anderen niet gewaardeerd wordt. Binnen de sociale, culturele en maatschappelijke normen is dit gedrag niet oké. In dit geval ligt het aan je collega.

Beide situaties kunnen extreem vervelend zijn! Hoe ga je hier mee om? Bij voorkeur met behoud van een professionele relatie en een goede sfeer op het werk ?

Hoe overleef ik mijn collega’s – Het ligt aan mij

Hoe overleef ik mijn collega's?Ken je deze situatie? Ik wel! Ik heb een nogal uitgesproken persoonlijkheid, wat nog wel eens wil botsen met andere uitgesproken persoonlijkheden met tegenovergestelde eigenschappen. Ik vind het lastig om met absolute tegenhangers om te gaan. Voorbeeld: Ik ben van het snel beslissen, gas geven, knopen doorhakken. Ik vind het daardoor extreem moeilijk om samen te werken met mensen die veel tijd nodig hebben om een keuze te maken en snel twijfelen. Maar je kan je collega’s niet kiezen & ik ben ervan overtuigd dat je hier mee om kunt leren gaan. Weet je wat het grootste voordeel is? Dit ligt aan jou! Jij bent in staat hier iets aan te doen. Een paar tips die mij geholpen hebben om mijn collega’s te overleven:

Waar draait het echt om?

Wanneer mensen in onze allergie zitten vinden we de meest onredelijke dingen vervelend. Fluiten, de manier van praten, een hoestje of de manier waarop hij/zij praat. Dingen waar je bij andere collega’s niet eens op let. Neem de tijd om er achter te komen wat het nou precies is wat je vervelend is. Bert Overbeek (teamcoach) legt de vinger op de zere plek:

“Vaak spiegelen mensen die onze allergie zijn, onze minder gunstige eigenschappen. Daar houden we niet van, dus geven we de ander de schuld.”

Dus, even een stapje terug: Wat irriteert je nou echt? En op welke manier heeft dit iets met jouw eigen eigenschappen te maken? Wees eerlijk: Hebben jullie overeenkomsten die je liever niet toegeeft? Als je dit onder ogen komt zul je meer begrip hebben voor je collega, waardoor je wat toleranter wordt.

Hoe overleef ik mijn collega'sPositieve focus

Raakt je collega precies de foute snaar, waardoor je nu volledig focust op zijn mindere kanten? Deze tunnelvisie laat de irritaties alleen maar verder oplopen en dat is niet redelijk. Iedereen heeft positieve eigenschappen, maar daar moet je wel voor open staan. Ga na wat je kan waarderen en probeer je wat neutraler op te stellen, zodat je ook zijn goede kant ziet.

Ruimte pakken

Je hoeft niet met iedereen dikke vriendjes te zijn. Dat verwacht je werkgever ook niet van je. Pak daarom de ruimte die je hebt. Als je elkaar van nature irriteert kan je wellicht beter niet constant nauw samenwerken. Heb je de ruimte om meer je eigen ding te doen? Doe dat dan! Kijk waar de mogelijkheden liggen en benut die.

Hoe overleef ik mijn collega’s – Het ligt aan je collega

Don’t worry, het ligt niet altijd aan jou. Er zijn talloze types die de boel kunnen verzieken op het werk. Denk maar aan pestkoppen, negative nancy’s, zeurkousen, de elleboogwerkers, meelifters en slachtoffers. In deze situaties ben jij echter niet de enige die last heeft van deze collega en is je irritatie/frustratie/ongemak heel gegrond zijn.

Er zijn verschillende manieren om met een dergelijke collega om te gaan.

Hoe overleef ik mijn collega's1 op 1

Je kunt in een 1 op 1 gesprek het gedrag van je collega benoemen en aangeven waarom dit volgens jou een probleem vormt. Dit is niet de makkelijkste optie, het is zeer ingewikkeld zo’n gesprek constructief te laten verlopen en de gewenste uitkomst te bereiken. Heb je hier gevoel voor? Dan is deze optie zeker het proberen waard.

Betrek de teamleider

Maak het bespreekbaar bij jouw of zijn teamleider. Leg uit waar je tegenaan loopt en vraag hem om raad. Wat is nu verstandig? Wellicht dat een gesprek onder begeleiding van een teamleider uitkomst biedt. Maar misschien vraagt de situatie om een gesprek tussen teamleider en collega. Either way, het bespreekbaar maken is altijd goed!

Call him out

Benoem het gedrag op het moment dat het gebeurt. Maak bespreekbaar wat je ziet gebeuren en geef aan dat dit gedrag niet oké is. Let wel, dit kan pijnlijk zijn voor je collega, omdat hij mogelijk en public gezichtsverlies lijdt.

Herken je een van bovenstaande situaties? Laat me weten hoe jij hiermee dealt!

Dit artikel kan je als volgt lezen: hij = zij | zijn = haar | hem = haar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *