LaBrands leren studeren

Ik denk dat afstuderen wel het hoogtepunt van mijn leven was. Niet omdat ik zo blij ben met mijn diploma, maar omdat ik nu echt nooit meer naar school hoef. Klaar met leren! Thank God!

Sommige mensen pieken tijdens hun schooltijd. Beleven op de middelbare school/hogeschool/universiteit de tijd van hun leven. En andere mensen kunnen niet wachten tot de misère voorbij is. Ik behoor tot de laatste categorie. Ik functioneer gewoon niet zo lekker binnen het regime dat er op school gevoerd wordt en was na mijn afstuderen dolgelukkig dat het eindelijk voorbij was.

De eerste jaren is die staat van zijn zo gebleven. Ik was klaar met leren. En daarna begon er iets te knagen. Want na 19 jaar op school gezeten te hebben (resultaat van het niet zo lekker functioneren) miste ik het leren wel. Ik ben gewoon super nieuwsgierig (echt op alle vlakken, sorry collega’s die daar gek van worden). En dus begon ik met het lezen van random boeken en white papers. Over professionele en persoonlijke ontwikkeling. En ook die staat van zijn bleef lange tijd zo. Totdat het écht begon te knagen en ik op zoek ging naar alles wat interessant is om te leren en te weten.

Nooit klaar met leren

Ik zie steeds meer mensen (leeftijdgenoten) die hier “last” van hebben. Hartstikke goed overigens. Zijn nieuwsgierige en leergierige mensen niet veel leuker dan mensen die stil gaan staan? Uiteindelijk zijn we toch nooit klaar met leren? Het stikt van de managementboeken, het aantal podcasts rijst de pan uit en er zijn meer workshops te volgen dan ooit tevoren. Maar hoe weet je nou wat jouw tijd waard is? Ik heb voor je op een rij gezet wat ik persoonlijk aan kan raden en wat ik vooral over zou slaan. Ben je het er niet mee eens? Laat het me weten!

Podcastsklaar met leren

Podcasts kunnen hartstikke interessant zijn. Meer dan 500.000 mensen/organisaties/shows stellen via deze weg actief hun content beschikbaar. Dit heeft voor- en nadelen.

+ Je hebt toegang tot véél aanbieders, die jou via een ander kanaal wellicht niet kunnen bereiken
+ Er is content over zeer uiteenlopende onderwerpen beschikbaar, belicht vanuit verschillende invalshoeken
+ Podcasts worden vaak periodiek gepubliceerd, waardoor er een constante stroom van nieuwe content ontstaat

– Iedereen kan een podcast maken. Daardoor wordt er ook zoveel slecht/oninteressant/onjuist materiaal geplaatst, dat het lastig kan zijn om de podcast te vinden die aansluit op wat je zoekt.

Probeer het eens! Zoek via Google een podcast met betrekking tot een onderwerp dat je interesseert en give it a try. In het ergste geval leer je er wat van 😉

Storytel

Storytel biedt je meer dan 100.000 titels aan audioboeken. Je vindt er bekende titels die je in de boekenwinkel ook tegenkomt, maar ook titels als “management huppeldepup in een uur”. Dit soort boeken zijn ideaal als je (toevallig) een uur de tijd hebt om te luisteren, bijvoorbeeld in de auto of in de trein. Jullie vinden dit waarschijnlijk super suf, maar ik luister op het moment heel veel “History in an hour”, over van alles en nog wat. De koude oorlog, het dagboek van Columbus, de Russische evolutie, Vietnamese oorlog… Een hele makkelijke manier om aan je algemene kennis te werken.

Managementboekenklaar met leren

Ik vind er geen zak aan. Of tenminste, ik heb er tot nu toe nog geen gelezen waar ik laaiend enthousiast over ben. Veel “hippe boeken van nu” bevatten voor de hand liggende informatie die in een heel spannend jasje gestoken is. That’s it. Vergis ik me en heb ik een baanbrekende titel gemist? Laat het me weten!

Post-HBO cursussen

Zoals je in de intro hebt kunnen lezen, ben ik niet laaiend enthousiast over school. Maar op een gegeven moment ben ik wel gaan kijken naar post-HBO cursussen die Fontys aanbiedt. En de keuze is reuze, hartstikke goed! Maar dan kijk je verder en zie je dat zo’n cursus €1.000 + kost en gegeven wordt door een van de leraren waar ik tijdens mijn studie al voor thuis bleef. Ongelooflijk dat zoiets aangeboden wordt, laat staan tegen die prijs.

TED talks

Booming business, die TED talks.

“Influential videos from expert speakers on education, business, science, tech and creativity.”

“Men probeert begrip en bewustzijn te kweken en toepassingen van de wetenschap te laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld.”

De TED talks zijn van origine vrij kort (18 minuten), dat kan je als nadeel ervaren. Aan de andere kant zijn deze fragmenten ideaal om getriggerd te worden. Ze zetten je aan het denken. Wekken interesse. Veel talks kun je gratis luisteren, via Youtube, Spotify of de website van TED.

Influencers all overklaar met leren

Worden jullie ook doodgegooid met reclames waarin ZZP’ers (en zelfbenoemde influencers) je vertellen dat je moet stoppen met je huidige werk en op zoek moet gaan naar je passie? Dat je moet gaan doen wat the real you wil doen? Dat je zoveel meer voldoening uit het leven kunt halen, nadat je een cursus van hen gevolgd hebt? Ik wel. En ik word er eerlijk gezegd vooral moe van. Dat al die twintigers/begin dertigers ons gaan vertellen hoe de wereld in elkaar zit… Laat je niet gek maken. Denk zelf na over wat je wil, praat met mensen in je omgeving die een voorbeeld voor je zijn en doe op basis daarvan wat jou het beste lijkt. Daar heb je doorgaans helemaal geen cursus van €900, een retreat weekend à €1500 of een workshopmiddag van €300 voor nodig. Pure marketing.

Doe een cursus, leer iets nieuws

En dan heb ik het niet zozeer over iets dat aansluit bij je vakgebied. Maar in general. Van jongs af aan leren we nieuwe dingen. Maar als we ouder en luier worden en minder gepusht worden door onze omgeving, stoppen we daarmee. Dus, ben je niet klaar met leren? Doe een cursus, leer weer eens iets nieuws. Ga salsa dansen. Leer een nieuwe taal. Sla aan het schilderen of leer een instrument bespelen. Wanneer heb je zoiets voor het laatst gedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *