Leesdoel 2019

Bucketlist dingetje: Leesdoel

Schijnbaar is het een gangbaar 30 before 30 dingetje om een ‘annual reading goal’, een leesdoel, na te streven. Waarschijnlijk omdat het zo lekker volwassen is en het bingewatchen van tv-series wat in balans brengt.

Het lezen van boeken is goed voor je. Boeken (literatuur) leren je hoe mensen in elkaar zitten, wat hun drijfveren zijn, hoe ze kunnen reageren en welke scenario’s denkbaar zijn. Dit kan overigens ook via complexe series, die je uitdagen om na te denken.

Met het huidige aanbod van tv-series is het niet raar dat er steeds minder gelezen wordt. De feiten op een rijtje (bron):

“In 1975 lazen Nederlanders gemiddeld 6,5 uur boeken per week, in 2011 was dat teruggelopen naar 2,5 uur. Volgens het laatste tijdsbestedingsonderzoek van het SCP (januari 2018) leest 40 procent van de jongeren weleens een boek, tegenover 65 procent in 2006, en daalde dat percentage onder jongvolwassenen (20-34 jaar) van 87 naar 49. En als er gelezen wordt, is dat steeds minder van papier en steeds meer van een scherm.”

Omdat bij het lezen van een scherm ook een hoop rotzooi voorbij komt (social media, opiniestukken, slechte nieuwssites), probeer ik me nog een beetje te focussen op boeken. Literaire thrillers bij voorkeur, sporadisch iets met betrekking tot zelfontwikkeling of een roman. De meeste boeken luister ik (Engelstalig) via Storytel en de rest via fysieke boeken op lazy sundays, tijdens het reizen en vakanties.

Nulmeting: 2018

 Voor het stellen van het doel voor 2019 beginnen we met een nulmeting: Een terugblik op vorig jaar. Bij de aanraders vind je een hartje en bij de ‘beter nietjes’ een thumbs down.

Leesdoel 001

Leesdoel 002

Het resultaat: +/- 24 boeken. Ik gok dat ik er een paar niet meegenomen heb en het werkelijke aantal rond de 30 ligt.

Leesdoel 2019

To be honest, als het er elk jaar 30 zijn ben ik meer dan tevreden. Maar een beetje uitdaging kan geen kwaad, dus… Het leesdoel voor 2019: Minimaal 35 boeken, waarvan 15 fysieke boeken.

Op dit moment (week 49, 2019) staat de teller op 35 (waarvan 30 fysiek)! Ik ben twee titels vergeten op te schrijven, maar de meeste heb ik bijgehouden:

Leesdoel 003

 

Een combinatie van voornamelijk thrillers, een paar business babe & feministische boeken, non-fictie verhalen en her en der een verdwaalde roman/ chick lit. Ben ik de enige die alles door elkaar leest? Of aan een boek begint, het weken/maanden niet aanraakt en dan in één keer uitleest? Let me know! Oh en aanraders zijn altijd welkom 🙂

Nog 2 weken in 2019 te gaan, ik weet vrij zeker dat het me lukt er nog een paar uit te lezen 😉

2 gedachten over “#19 Annual reading goal – Leesdoel 2019”

  • Hoi Laura!! M.j arlidge heb ik allemaal gelezen die zijn echt vet!! Ik lees makkelijk 35 boeken per jaar en alleen maar fysiek vind de e-reader echt verschrikkelijk. En natuurlijk ga ik elk jaar naar de boekenbeurs in Eindhoven hahaha nerd ?. Leuke blog!

  • Ik lees normaal nooit. Naast de studieboeken, denk ik dat ik in mijn leven 10 boeken heb gelezen! Tot vorig jaar. Sinds een aantal maanden ben ik boeken aan het lezen, voornamelijk Engelse boeken om dat een beetje bij te spijkeren, maar ook Nederlandse boeken. Tijdens het reizen is het heerlijk om je af en toe heel even terug te trekken en gewoon lekker een boek te lezen. Omdat mijn schouders het iets minder leuk vonden dat ik altijd 3-4 boeken meesjouwde, heb ik nu een e-reader aangeschaft. Het voelt inderdaad niet zo als een echt boek, helaas, maar ik heb nu wel honderden boeken altijd bij de hand! Nu vind ik het fijn om te verdwalen in een boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *