LaBrands professioneel doelen stellen

Hoe heb jij het gedaan het afgelopen jaar? Ben je een beetje tevreden? Of heb je niet echt het onderste uit de kan gehaald met als gevolg dat die kan overduidelijk nog halfvol zit? Heb je jezelf verbaasd? En je baas? Want laten we eerlijk zijn, genoegen nemen met voldoen aan de verwachting zónder pittig extraatje is ook niet alles.

Ik stem voor een knallend 2019 met alles erop en eraan. Een soort van frikandel speciaal, maar dan professioneel gezien. Professioneel doelen stellen zal je hierbij uitleggen. Ik geef je wat handige tips en leg je uit hoe je focus behoudt.

Professioneel doelen stellen: Waarom?

Wanneer je begint met een nieuwe baan sta je op scherp. Je wil een goede indruk maken, zoveel mogelijk informatie tot je nemen en laten zien wat je in huis hebt. Maar na een tijdje begin je je comfortabel te voelen, doe je wat er van je verwacht wordt en wellicht een stapje meer. De ambitieuze werkbijen onder ons zullen meer nastreven, maar dat is voor de meeste mensen niet weggelegd. Het begin van een nieuw jaar is daarom een mooi moment om je functie en functioneren  te evalueren en je ambities op de kaart te zetten! Daarnaast helpt het professioneel doelen stellen je bewust keuzes te maken in je carrière. Dit voorkomt dat je meedrijft met de flow en zorgt ervoor dat je vooruitstrevend bent en blijft.

professioneel doelen stellen

Hoe pak ik dat aan?

Ik vind professioneel doelen stellen voor een heel jaar vaak lastig, omdat ik in november niet meer dezelfde focus heb als in januari. Daarom combineer ik ze graag met kwartaaldoelen. Hoe werkt dat dan?

Laat je functie en de resultaten die je moet behalen even los. En kijk dan eens naar je persoonlijke eigenschappen, vaardigheden en ambities. Koppel dat aan de groeimogelijkheden die je hebt. Hier komen je doelen uit voort. Kies één of twee doelen uit waar je in 2019 aan wilt werken. Dat zijn je jaardoelen. Laten we als voorbeeld het volgende doel nemen: “Beter worden in presenteren”. Om je doel te bereiken kan je:

  • Presentaties bijwonen
  • Een cursus volgen
  • Tips & tricks bespreken met mensen die goed kunnen presenteren
  • Oefenen

Om ervoor te zorgen dat je een jaar lang focus behoudt en om je doel meetbaar te maken, creëer je een paar tussenstappen. Dit zijn je kwartaaldoelen. Die kunnen er als volgt uitzien:

  • Q1: Ik wil minimaal 3 presentaties bijwonen
  • Q2: Ik ga een cursus presenteren volgen
  • Q3: Ik zoek collega’s en vrienden op die goed kunnen presenteren, om met hen tips & tricks te bespreken
  • Q4: Ik ga een paar presentaties geven om te oefenen

Natuurlijk hoeft het niet zo statisch. Je kan in Q1 ook prima een presentatie bijwonen, tips & tricks bespreken met collega’s en al een presentatie geven. Echter worden je doelen op deze wijze tastbaarder en wordt het makkelijker om er een heel jaar actief mee bezig te zijn.

professioneel doelen stellen

En wie gaat dat allemaal regelen?

Het is afhankelijk van je werkgever, je functie en je doelen welke mate van ondersteuning je kunt verwachten op je werk. Denk hier goed over na bij het professioneel doelen stellen. Heeft je doel prioriteit binnen het bedrijf en valt het volledig in het straatje van je functie? Grote kans dat je werkgever je dan wil steunen en je via je werk bijvoorbeeld een cursus kunt volgen.

Is je doel wel goed voor jouw professionele ontwikkeling, maar heeft het geen betrekking op je huidige taken? Dan zal je waarschijnlijk op eigen initiatief aan je doelen moeten werken. Dat lijkt misschien lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. In het geval van presenteren kun je bijvoorbeeld eens kijken of er netwerkbijeenkomsten zijn waar je een pitch kunt geven. Ook een cursus volgen hoeft geen probleem te zijn, er zijn veel organisaties die workshops organiseren voor en door zzp’ers/starters.

Is dit iets waar je mee aan de slag wil, maar lastig vindt? Laat het me weten, misschien kan ik iets voor je betekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *