labrands tranen op de piste

Ik ski al 24 jaar. Klinkt cool, toch? Op basis van dat zinnetje zou je denken dat het dan ook hartstikke goed gaat. Maar let’s break it down. De afgelopen 24 jaar ben ik 11 of 12 keer op wintersport geweest. Tot 5 jaar terug betekende wintersport dat we ons de hele week vermaakten in één ski gebied, want tourtjes maken deden we met mijn familie niet. Dat brengt de ervaring al wat terug, toch?

Maar goed, met die ervaring kwam ik best een berg af. Ik begaf me voornamelijk op de blauwe en rode piste, maar kwam de laatste jaren ook wel eens op een (makkelijke) zwarte piste. Tot ik 2 jaar geleden door een stommiteit de controle verloor, wat resulteerde in een paniekaanval. Al hyperventilerend huilde ik tranen met tuiten, van schrik. En dat werd een probleem. Ik stond zo bang op de ski’s dat ik geen bocht meer gedraaid kreeg. Ik had last van ski angst.

Onze laatste wintersport leek de ski angst even verdwenen te zijn. De eerste dag heb ik heerlijk geskied, zonder bibbers of tranen. De tweede dag begon ik met goede moed, maar toen we ’s ochtends vroeg aan de eerste afdaling wilde beginnen sloeg ik dicht. Zonder reden overigens. De piste lag er strak bij, de zon scheen, en toch… Volledig op slot. De rest van de vakantie kun je als “revalideren” zien: Proberen er bovenop te komen en er toch iets van te maken.

En zo komen we bij part I van #20 op de Bucketlist: Overcome a fear!

Ski Experience – Angstreductieprogramma

ski angstIk heb me ingeschreven voor een angstreductieprogramma. Ik was klaar met bang zijn en wil gewoon weer quasi nonchalant en enigszins ontspannen van de piste af zoeven. Het angstreductieprogramma van Ski Experience is specifiek voor skiërs met angst. In dit programma begin je met een intake met een coach. Vervolgens krijg je tips om de angst onder controle te houden en hoe je hier op de piste het beste mee om kunt gaan. Ze maken gebruik van video opnames en directe feedback via een oortje, om je skivaardigheden te analyseren en tijdens het skiën direct tips te geven.

8 Bange poeperds

Dus daar ging ik, in m’n uppie naar Zoetermeer (had ik al verteld dat ik er een hekel aan heb om ergens alleen naartoe te gaan?). Na een korte introductie van de organisatie werd ons angstgroepje samengesteld. Met dit groepje van 8 bange poeperds zijn we de hal in gegaan. Even polsen hoe hoog of laag het niveau nou eigenlijk lag. En, niet om lullig te zijn, ik was niet de slechtste skiër. Da’s toch fijn. Juf Ildrid heeft her en der wat tips gegeven en heeft na een paar oefen baantjes iedereen tijdens het afdalen gefilmd. Met dit materiaal zijn we aan het analyseren geslagen. Wat wil je, wat denk je te doen en wat gebeurt er daadwerkelijk?

ski angstFilmmateriaal is super interessant, omdat je het beeld nog een keer kunt terugspoelen of in slow motion af kunt spelen. Met een nieuwe berg inzichten en tips zijn we terug naar de hal gegaan. En ondanks dat je nu weet hoe je bepaalde dingen voorkomt, is het toch lastig om het in de praktijk te brengen!

 De steilste indoorpiste in Europa

Goed, tussendoor nog even lunchen. En daarna begon het echte werk: De grote hal. Deze piste is langer en kent een steilere afdaling dan de piste in de kleine hal. Veel van mijn mede bange poeperds kregen het hier aardig warm van. Ik hoorde zelfs hoogtevrees voorbij komen! Dat was voor mij wel een eye-opener, dat er echt mensen zijn die het veel enger vinden dan ik. Ik had er wel zin in, want hoe moeilijker het wordt, des te beter ga ik skiën.

Een paar flinke plakkaten ijs zorgden voor wat prutswerk, maar uiteindelijk is iedereen zonder te huilen beneden gekomen!

ski angst

Nooit meer tranen

Nooit meer tranen of last van ski angst? Ik vrees van niet. Ik had gehoopt op een wondermiddel, waardoor ik na deze dag van alle angst af zou zijn. Als ik er op terug kijk verwacht ik niet dat dat zo is. Maar het is goed om te weten dat je niet als enige bang bent én dat ik wel een aardige basistechniek heb. Juf Ildrid heeft een paar hele rake tips gegeven waardoor ik niet alleen weet wat ik moet veranderen, maar ook hoé je dat doet. En de volgende wintersport? Eerst maar even een opfriscursus in NL denk ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *