LaBrands Eindhoven Blog IkPas

We zijn zo gewend om in gezelschap te drinken, dat je er op aangesproken wordt wanneer je een avond niet drinkt: “Ben je ziek?”. Maar hoe normaal is het om iemand aan te spreken op situaties waarin je niét hoort te drinken? En vanaf wanneer vinden we alcohol een no go?

Wanneer ik op stap ga, let ik er niet op hoeveel die vriend die met de auto is gekomen drinkt. En ook als we uit eten gaan tel ik de glazen wijn van mijn tafelgenoten niet. Natuurlijk worden er op enig punt vraagtekens gezet, “zou je dat nou wel doen?” of “was jij niet met de auto?”, maar dat is niet altijd op tijd.

Maar wat als een zwangere vrouw gezellig een glaasje wijn meedrinkt? Hoe sociaal geaccepteerd is dat? Ik zette een poll op mijn Instagram en terwijl de reacties binnen stroomden heb ik wat kennissen gevraagd hoe zij hierover denken.

Jolijn Willems – Pedagoog en moeder van Yara (6 maanden)

“Vooropgesteld: Ik ben tegen het principe ‘drinken tijdens de zwangerschap’. Ik raad dit ook niemand aan. Toch denk ik milder over een glaasje alcohol tijdens de zwangerschap door mijn eigen situatie.

Ik was al 16 weken zwanger toen ik er achter kwam dat ik in verwachting was van onze dochter. Ik heb in die periode wel alcohol gedronken. Toen het eenmaal bekend was dat we een kindje kregen was de 1e vraag die ik de verloskundige stelde: Is het schadelijk dat ik de afgelopen periode gedronken heb? De verloskundige gaf mij mee dat ik de eerste 9 weken (ongeveer) als gewonnen mocht zien, omdat het kindje dan nog niks van mijn voeding meepakte. Dat was voor mij een geruststelling. In mijn hoofd speelden zich al allerlei horror scenario’s af over FAS (Foetaal Alcohol Syndroom).
Bij een volgende zwangerschap zal ik in de fase van het proberen misschien wel een bewuste keuze maken om alvast te stoppen met drinken. Voor die 9 maanden alcoholvrij krijg je immers een prachtig mensje terug!”

Jolijn van der Maaden – Derdejaars verloskunde student

“Op school leren wij 0% alcohol te adviseren. Er hangen behoorljk veel risico’s aan het drinken van alcohol in de zwangerschap. Een klein beetje alcohol kan ook al voor schade zorgen. In het begin van de zwangerschap heeft het een ander soort risico’s dan bijvoorbeeld in het tweede of derde trimester. Ik vind het echt erg dat er nog zoveel mensen denken dat het gewoon “kan”.
Als ik in mijn privé omgeving iemand zie drinken tijdens haar zwangerschap zal ik haar vragen of ze weet wat de risico’s zijn, om zo het onderwerp aan te snijden. Maar ik kan haar niks verplichten, het is haar verantwoordelijkheid.”

Suzanne van der Laan – Verloskundige en echoscopiste

“Helaas blijft bij alcohol, net als roken, een eeuwig “ach af en toe kan geen kwaad” argument circuleren. Ik raad het echt absoluut af. Ik zeg zelfs dat ze ook goed naar de 0,0% moeten kijken, want soms zit daar toch stiekem alcohol in.
Er is geen bewezen veilige ondergrens, want dagelijks 1 glaasje kan ook schade aanrichten. Het “probleem” is dat de alcohol de placenta passeert en de lever van de foetus de alcohol niet kan afbreken, waardoor de alcohol in het kindje aanwezig blijft. En dat kindje, met een véél lager gewicht en organen die nog volop moeten ontwikkelen, moet wel hetzelfde promillage verwerken als de volwassene die het drinkt!”

Kylie Sanders – Onderwijsassistente in het Speciaal Onderwijs

“Op mijn werk (Cluster 3 onderwijs – voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en langdurig zieke kinderen) kom ik kinderen tegen met het FAS syndroom. We zien dat deze kinderen autistisch gedrag (kunnen) vertonen, hyperactiviteit hebben en onder andere moeite hebben met het leggen van sociale contacten. Met de juiste begeleiding kunnen ze zich op school goed ontwikkelen en krijgen ze handvatten om zich ook privé goed te ontwikkelen. Helaas zien we ook kinderen die deze begeleiding niet of te laat krijgen.
Kinderen hoeven niet zo geboren te worden. Moeders hoeven niet te drinken tijdens hun zwangerschap. Denk hierbij aan je ongeboren kindje, aan het leven dat hij/zij kan hebben als het zónder FAS opgroeit.”

Maar de meningen waren toch enigszins verdeeld. Zo ontving ik ook de volgende reactie:

   

En daar was ik best verrast door. Ik dacht eigenlijk dat het inmiddels wel duidelijk was dat je geen alcohol kan drinken als je zwanger bent. Dat het schadelijk kàn zijn voor je kindje en dat niemand dat risico hoeft en hoort te nemen. Gelukkig blijkt de meerderheid het met me eens te zijn: 88% van de respondenten vindt alcohol tijdens de zwangerschap écht een no go. 12% Is van mening dat af en toe een glaasje moet kunnen. Gelukkig zijn we het er wel over eens dat we elkaar er op aan kunnen spreken. Dan kunnen we die 12% hopelijk op tijd ompraten.

   

De huidige status
De eerste twee weken zitten er bijna op! Ik heb op 2 hele rare momenten zin in alcohol gehad. Toen ik ’s ochtends om half 11 een foto van een feestje zag had ik spontaan zin in Prosecco. Wat ik overigens nooit drink ’s ochtends. Het tweede moment was (wederom ’s ochtends) op mijn werk: Een collega vertelde over het weekend, waarop ik dacht “Ik zou best een biertje lusten”. Wat ik ook nooit drink ’s ochtends, laat staan op mijn werk. Volgens mij is mijn hoofd aan het resetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *