Oordopjes en headphones zijn prominent aanwezig, overal waar je kijkt. Óók in de sport! Ik gok erop dat de meeste mensen muziek luisteren tijdens het sporten. Maar dat is niet de enige optie, gelukkig!

Ik hou van Spotify – Maar niet tijdens het sportenStorytel workout

Spotify is één van mijn favoriete apps. Ik luister graag muziek. Op kantoor, onderweg, thuis. Maar niet tijdens het sporten. Ik weet niet of ik de enige ben die hiermee worstelt, maar ik kan nóóit de juiste playlist vinden. Nummers zijn te traag, te snel, saai, het verkeerde genre, te eentoning… Het komt gewoon bijna nooit voor dat de juiste nummers op het juiste moment afspelen. Conclusie: Spotify tijdens het sporten is niet mijn ding. Dat brengt 2 vragen naar boven:

A) Waarom zoeken we naar iets om naar te luisteren tijdens het sporten en B) Als muziek niet werkt, wat is dan het alternatief?

Waarom luisteren we naar muziek tijdens het sporten?

Voor veel sporters is muziek heel belangrijk tijdens het sporten. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen beter presteren als zij muziek horen, wanneer ze fysieke inspanning leveren. Dat heeft 2 redenen:

1. Hogere dopamine productieLabrands spotify storytel

Vrolijke of energieke muziek zorgt voor een hogere dopamine productie, waardoor je je beter voelt. Daarnaast is dopamine belangrijk voor bewegingscontrole en doelgericht denken & handelen, drie pijlers die bijdragen aan een betere prestatie.

2. Afleiding

Muziek leidt je af van wat je tegenhoudt: Vermoeidheid, pijn, verlies van hoop. Daarmee vergroot het je uithoudingsvermogen. Je laat je meeslepen door de muziek, focust je minder op hoe zwaar je het hebt en weet daardoor net een stapje verder te gaan.

Dit is voor mij de belangrijkste reden. Voor mij gaat het om de afleiding. Ik sport bijna altijd samen met een stemmetje in mijn hoofd:

“Je hebt nu best ver gerend. Je kan wel even lopen nu.”
“Misschien is het beter als je 20km fietst in plaats van 30km. Die 10 maakt eigenlijk niet zo heel veel uit.”

Dit stemmetje heeft het 80% van de tijd over verzachtende omstandigheden. 1001 Redenen waarom ik eigenlijk niet hoef te doen wat ik vooraf gepland had. Wanneer ik muziek luister leidt dat wel af, maar niet voldoende om het stemmetje te verslaan. Wat voor mij persoonlijk wel werkt? Storytel.

Storytel als workout buddy tijdens duurtrainingenLaBrands storytel

Storytel is een app waarmee je audioboeken kunt luisteren op je telefoon. Klinkt misschien een beetje suf? Ik denk dat luisterboeken (audioboeken bekt niet lekker) ook best een suf imago hebben. Zie het als een Netflix abonnement, maar dan zonder beeld.

Ik heb deze app in 2017 gedownload, toen ik begon met trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Als je uren aan een stuk loopt is afleiding meer dan welkom, maar van muziek werd ik op den duur horendol! Hetzelfde geldt voor de duurtrainingen van nu. Door te luisteren naar een goed boek heb ik geen tijd meer om na te denken – Dan raak ik de draad kwijt. En dus houdt het stemmetje zich stil. Problem solved! Ik probeer trouwens zoveel mogelijk boeken in het Engels te luisteren (in de app een aparte categorie, super makkelijk), mooie bijkomstigheid om meteen een beetje aan mijn talen te werken.

Ben je nieuwsgierig geworden? Je kunt gebruikmaken van een gratis proefperiode van 14 dagen! In de bibliotheek staan meer dan 60.000 titels. Een paar van mijn favorieten:

Heb jij je koptelefoon op tijdens het sporten? En waar luister je naar?
Vooral tips voor tijdens de krachttraining zijn héél welkom 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *