Zakelijk flirten de knipoog

In gesprek met een aantal collega’s vang ik een knipoog van een mannelijke collega. Ik ben in de war, omdat ik de knipoog niet begrijp in de context van het gesprek. Tja, body language en sociaal gedrag zijn niet mijn sterkste punten. Dus ik vraag het hem. Ik onderbreek het gesprek en vraag hem “waarom knipoog je nou”? Tot vermaak van mijn andere collega’s, uiteraard.

Ik vermijd dubbelzinnige situaties, flirt niet met collega’s en voorkom graag misverstanden op dat gebied. Dus ik knipoog niet. Maar ik zie het anderen wel doen. De mens in het algemeen knipoogt er op los, ook op het werk. Maar waarom?

Zakelijk flirten – De knipoog

Zakelijk flirten is een ding en heeft helemaal niets te maken met seksualiteit, daten en relaties. Het heeft te maken met contact maken, in een zakelijke setting. Elkaar leren kennen en een connectie leggen. Onder zakelijk flirten wordt de manier waarop je een hand schudt gerekend, het voeren van een gesprek, je houding ten opzichte van de ander. En sommigen voegen daar de knipoog aan toe.

In dit artikel geeft een cursist van de workshop Zakelijk Flirten aan dat ze in zakelijke setting mannen vaak ziet knipogen. Maar hoe professioneel is dat? Flirtcoach Eve van Dijk vindt het een lastige. Geloof het of niet, zij zegt het volgende:

“Je zou kunnen zeggen: ‘Goh, ik zie dat je knipoogt. Waarom doe je dat precies?'”

Was het dus zo stom nog niet om mijn collega er over uit te horen.

Naar wie?

Als je er bewust op let, zie je dat het vaak gebeurt. Mannen onder elkaar, vrouwen naar mannen, mannen naar vrouwen. De bakker om de hoek, een vriendin, je baas. Ik denk dat mannen vaker knipogen, omdat ze zich minder laten tegenhouden door de indruk die ze daarmee wekken. En vrouwen knipogen minder naar andere vrouwen dan dat we dat mannen naar elkaar zien doen. Klopt dat? Ongeacht geslacht zie ik vooral mensen knipogen die sociaal vaardig zijn, makkelijker flirten en ik zou beschrijven als “los”. Voor mensen zoals ik (zelfbewust en wat statischer) voelt het onnatuurlijk en super awkward! Niet alleen om zelf te knipogen, ook om een knipoog te ontvangen. Want wat is de boodschap er achter?

De intentie van de knipoog

Ik denk bij de knipoog snel aan flirterig gedrag. Niet omdat er zoveel met mij geflirt wordt, maar omdat ons aangeleerd wordt dat we kunnen knipogen naar iemand die ons leuk lijkt. In de praktijk knipogen we om tal van redenen:

1. Bevestiging van een grap

Wanneer je een grap maakt die niet helemaal goed overkomt, knipoogt men om aan te geven dat het niet serieus bedoeld is. De knipoogt bevestigt het grapje.

2. Bevestiging van een geheim

Wordt er een onderwerp besproken waar geheimzinnig over gedaan wordt? Een stiekeme knipoog kan betekenen dat iemand meer weet dan dat hij of zij los wil laten.

3. Groet

Deze was voor mij helemaal nieuw, maar schijnbaar wordt er ook geknipoogd in plaats van gezwaaid. Ik ben zelf meer fan van “the nod” 😉

Jimmy Fallon Nod GIF by The Tonight Show Starring Jimmy Fallon - Find & Share on GIPHY

4. Aanmoediging

Is er geen ruimte om geluid te maken of is het awkward om iemand een kneepje in de hand te geven? Er kan ook geknipoogd worden om iemand aan te moedigen.

5. Tic/nervositeit

Tja, het kan ook zo zijn dat iemand een tic heeft en daarom constant knipoogt. Of dat iemand heel nerveus is en daarom zomaar wat doet. Ik heb een Biologie leraar gehad die verdacht werd van flirten met zijn leerlingen, maar die had dus last van een tic.

De knipoog – Not done?

De conclusie tot dusver: Zakelijk flirten is oké, maar de knipoog kan dubbelzinnig ervaren worden. Geen verrassing, als je ziet hoeveel we ermee kunnen bedoelen. Dit betekent niet dat iedereen per direct moet stoppen met knipogen. In mijn ogen (beide open, no worries) kan het een leuke touch aan je communicatie geven en kan het ook positief bijdragen aan je non-verbale communicatie. Is het iets waar we heel bewust mee om moeten gaan? Een beetje, houd er rekening mee dat je boodschap anders opgevat kan worden dan bedoeld.

Hoe ervaar jij dit? Ben jij een voor- of tegenstander van de knipoog op de werkvloer? Ik geloof dat ik nog even moet oefenen, dus als je er een ontvangt maar twijfelt of het een beroerte of een knipoog is: I’m working on it!

Eén gedachte over “Zakelijk flirten – De knipoog”

  • Ik kom een vader die ik graag mag zien vaker tegen op school van onze kinderen,en af en toe knipoogt hij met beiden ogen naar mij,en dat brengt mij in de war.
    Heeft iemand ervaring hiermee?
    Gr.Amina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *